Wat is een extensief groendak?

Geef uw woning een toegevoegde waarde met een extensief groendak van Vice Verda

Een extensief groendak heeft zijn naam gekregen door het weinige onderhoud die nodig is. Het houdt als het ware zichzelf in stand: 1 à 2 keer per jaar meststoffen voorzien, is voldoende. Dit type groendak levert hoge prestaties inzake waterverbruik en biedt thermische voordelen, terwijl het totale gewicht van het groendak laag blijft. De opbouwhoogte is vanaf 9cm en het waterverzadigd gewicht vanaf 90 kg/m².

Extensieve groendaken zijn het meest geschikt voor toepassingen waar zelden op het dakoppervlak wordt gelopen, hoofdzakelijk voor het onderhoud ervan. Ze passen heel goed bij een (aan)bouw met een plat of hellend dak, of op bijgebouwen zoals schuren en garages.

Voor de opbouw zijn droogtetolerante sedums (vetplanten) en grassen de typische planten die worden gebruikt omdat ze ondiep geworteld zijn en weinig water nodig hebben. De diversiteit aan planten wordt bewust laag gehouden om de verzorging ervan te vereenvoudigen en om er ook zeker van te zijn dat alle planten dezelfde vochtbehoefte hebben. Tijdens lange droge periodes kunnen extensieve groendaken bruin worden, om vervolgens bij vochtig weer terug helemaal op te leven.

Een variant op een extensief groendak wordt semi-extensief genoemd. Er is dan een grotere verscheidenheid aan planten. De opbouwhoogte is dan wel een stuk hoger. Als u een commercieel pand of woning bouwt of renoveert, kunt u ook opteren voor een intensief groendak met een waterverzadigd gewicht vanaf 300 kg/m² tot zelfs meer dan 1000 kg/m². Om dit gewicht te kunnen dragen, is een aangepaste, dure draagconstructie nodig. Dit kan worden meegenomen in de plannen van de ingenieur architect in de ontwerpfase.

Enkele voordelen van een extensief groendak

  •  bescherming van uw dakbedekking
  •  verkoeling in de zomer
  •  waterbuffering bij hevige regenval
  •  aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders
  •  geluidswerend
  •  opname van CO2 en fijnstof
  •  een groendak beschermt tegen brand en is brandvertragend
  •  ...

Interesse? Neem contact met ons op

Vice Verda is dé specialist in het ontwerp, aanleggen en onderhouden van groendaken, van industriële projecten tot particuliere opdrachten. Vice Verda helpt u graag verder met een oplossing en prijsofferte op maat.

Enkele realisaties

Subsidies voor een extensief groendak

Wist je dat er steden en gemeenten zijn (vb Gent, Brussel, Antwerpen ...) die een subsidie uitloven voor de aanleg van een groendak?

Neem contact op

Bel ons via +32 (0)468 21 60 85

Stuur een email
Neem contact op met Vice Verda