Opbouw groendak

opbouw groendak

Het nut van een groendak

Groendaken zijn geen nieuw fenomeen. Ze zijn in veel landen de standaard bouwpraktijk geweest, voornamelijk vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen. Groendaken met een correcte opbouw beloven steeds belangrijker te worden voor huiseigenaren, overheden en architecten. Ze kunnen veel van de uitdagingen waarmee stadsbewoners worden geconfronteerd het hoofd bieden.

Levenscycluskosten geven aan dat groendaken hetzelfde of minder kosten dan conventionele dakbedekking en dat het een investering is die een aanzienlijk aantal sociale, ecologische en economische voordelen oplevert: opname van CO2 en fijnstof, aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders, waterbuffering bij hevige regenval, ... Bovendien geeft bijna elke Vlaamse gemeente een groendak premie. Een ideale investering!

Hoe ziet een opbouw groendak er uit?

De opbouw groendak basis is drielaags: drainage-, filter- en vegetatielaag. Elke laag moet verschillende functies vervullen om de hoogte en het gewicht van de totale groendak opbouw te verminderen.

De onderste laag is een wortelwerende dakafdichting, met daarboven een bescherming- en absorptielaag. Deze zorgt in de groendak opbouw voor de bescherming van het dak en waterbuffering. Hierop komt een drainagelaag: overtollig water wordt gedraineerd naar de afvoeren op het dak. Een filterlaag boven de drainagelaag laat overtollig water door en zorgt ervoor dat het water in de drainagelaag beschikbaar wordt voor de vegetatie d.m.v. condensatie. Boven de filterlaag ligt de relatief dunne substraatlaag (5-7cm) bestaande uit minerale gesteenten en een kleine hoeveelheid organisch materiaal waar de vegetatie zich wortelt. Tenslotte hebben we de extensieve of intensieve vegetatie.

Wij helpen U graag verder met de keuze van uw opbouw groendak. U kan kiezen uit extensieve of intensieve groendaken. We plannen uw project van voorbereiding tot de perfecte afwerking. Laat u inspireren door een bezoekje aan onze website.

Opbouw groendak: realisaties

Neem contact op

Bel ons via +32 (0)468 21 60 85

Stuur een email
Neem contact op met Vice Verda, dé specialist in groendaken